Tvätta händerna och håll dig frisk

Det finns en anledning till varför vi som barn blir uppmanade att tvätta händerna mest hela tiden. Innan och efter mat, efter toalettbesök och när man ska förbereda mat är det allra viktigast att tvätta händerna, men egentligen är det något man bör göra regelbundet under hela dagen.

Ute i samhället cirkulerar enormt många smittfällor. Egentligen är det ett under att vi inte går omkring och byter sjukdomar precis hela tiden, men mycket är tack vare att vi blir allt bättre på att just tvätta händerna.

Varför då sådant tjat om handtvätt? Låt oss börja vid sjukdomarna som vi vill undvika genom att tvätta våra händer. Sjukdomar som förkylning, vinterkräksjukan och maginfluensa är antingen virus eller bakterier. Många av de virus och bakterier som ger oss de obehagliga symtomen som täppt näsa, slem i luftvägarna, diarréer, kräkningar, magont och feber sprids via direkt eller sekundär kontakt. I vissa fall kan aggressiva virus och bakterier spridas via luften, men i huvudsak smittar vi varandra med våra händer.

Hur går då detta till? Vi använder våra händer till precis allting och inte sällan till att rensa tänder, klia i våra ögon eller näsa. Kanske nyser vi till och försöker skydda vår omgivning med hjälp av vår hand. Alla saker vi gör där händerna kommer i kontakt med våra kroppsvätskor innebär att eventuell smitta vi bär på (man är ofta smittad av virus och bakterier i en-två dagar innan man själv får symtom) hamnar på våra händer. Sedan vandrar vi ut i samhället, tar i kundvagnar, dörrhandtag, tunnelbanesäten och, kanske framför allt, pengar. Den smitta som satt på våra händer sitter då direkt på alla de saker vi rör vid och nästa person som rör vid samma sak får smittan på sina egna händer. Bakterier kan leva i flera timmar utanför kroppen! När dessa personer sedan kliar sig i ögonen/äter en hamburgare/slickar på sitt finger så är den smittad. Det är ganska skrämmande när man tänker på det så.

På ställen som sjukhus, dagis, skolor och stora varuhus är risken stor att smittas av diverse sjukdomar eftersom både direkt och sekundär kontakt med andra människor är så väldigt påtaglig. Många ställen har börjat erbjuda fri tillgång till handsprit, men handsprit skyddar inte mot alla virus och bakterier, t ex så är vinterkräksjukan ett virus som kan överleva alkohol. Att tvätta händerna med vanlig tvål och vatten är fortfarande det enklaste och bästa sättet att hålla sig smittfri, men man bör komma ihåg att göra det till en regelbunden vana.